måndag 12 februari 2007

Mauritius - en drömresa med Cyklonvarning

Vi bokade resan till Mauritius med Nätresebyrån. Vi flyger med Air Mauritius, som är fräscht, trevligt och modernt.
Inflygningen över ön är fantastisk med bergen som sticker upp bland ulliga moln mitt i det turkosa havet. Att ta sig in i landet är mindre trevligt. I passkontrollen är det hundra grader varmt och lååånga köer där svettiga turister tuppar av till höger och vänster.

Hotellet heter Villas mon Plasir, det är halvpension med frukost och middag. Hotellet ligger i byn Point aux Piments, nästan vid vägs ände. Stranden kantas av casuarinaträd och palmer. Trädgården är lummig och grönskande med pool och poolbar. Här kommer vi att trivas.

Vi får ett familjerum, där barnen får eget rum. Vi har balkong med havsutsikt. Allt är perfekt.


Utsikt från balkongen - Villas mon Plaisir - Mauritius

Maten på Villas mon Plaisir


Till middag får man förrätt. Ibland jättegod som sallad av olika slag, soppor eller räkor. Ibland är den oätlig. Något som liknar och smakar som snor tycker vi inte om!
Varmrätten består av två alternativ som kyckling eller bläckfisk, kött eller fisk. Ibland är det buffé, mauritsisk, eller indisk. Den är okej. Man blir mätt.

Efterrätterna är glass, cheescake eller frukt och gillas för det mesta.

När vi kommer till lunchen infaller ett viss kaos. Lunchen inhandlar man i poolbaren. Det tar vissa dagar 2 timmar att få sin hamburgare, nudlar eller omelett tillagad. Vi klagar flera gånger, utan resultat, det tar om möjligt ännu längre tid. I stället får man nogsamt känna efter när man tror att man är hungrig...


Utflykterna på Mauritius

Grand baie

Vi tar bussen som passerar hotellet till Grand Baei. Det kostar 54 Mr för hela familjen att åka med bussen. Vi passerar flera inbjudande stränder. I Grand Baie finns shopping, restauranger och kaféer. Vattnet här har en härlig smaragdgrön färg. Vi äter lunch på Kinarestaurang. Det smakar utmärkt!


Stranden Perebeyre

Från hotellet tar det 45 min med buss. Det kostar 62 Mr för familjen. Men det är en turistfälla i våra ögon. Visst är sanden makalöst fin och porös och havet har den där underliga gröna färgen, men annars; mycket folk som trängs på liten yta. Vi köper lunch från lunchbilen. Det kostar 350 Mr med 4 hamburgare, pommes och läsk till alla. (billigt!)


Stranden Mon Choisy (kul att säga: uttalas mo schoasi)

Stranden är jättefin och det är inte så mycket folk. Vi badar och snorklar och köper skalad ananas från mannen med moped. Barnen åker badring efter sportbåt. De gäller att pruta. Vi betalar 150 Mr pp och det är vi nöjda med. De som inte ids pruta betalar fyra gånger så mycket...


Port Louis - huvudstaden

Vi tar bussen från hotellet. Man kliver av vid sista hållplatsen och befinner sig på en myllrande busstation. Vi vandrar runt i staden och besöker China town, Grönsaksmarknaden och Mc Donalds ( Ja, jag vet, galet). Vi shoppar t-shirts, souvenirer och kryddor. Pruta, pruta, pruta, minst 50% då kan man vara nöjd, tror jag.Rundtur "Must of Mauritius"

Vi får besöka Diamantslipningsfabrik, Vulkankrater, Grand Bassin, Vattenfallen i Charmel, Sjufärgade jorden och flera souveniraffärer. I nationalparken Black Gorge äter vi picknick och ser vilda apor. 
 Cykloner
Om man kan välja, så bör man inte åka under februari, med tanke på Cykloner! Tja, kan man tänka, hur ofta kan det drabba ön. En gång under ens semester räcker för att det ska bli för mycket.
Och det var precis vad som hände oss. Den 22 februari 2007 utfärdas Cyklonvarning 1.
Anslagstavlor ställs fram i receptionen och där kan vi följa hur cyklonen Gamede närmar sig Mauritius.Under några dagar stängs vi in på hotellet. Maten sinar, vi får "cyklon-meny", barnen tillbringar dagarna framför dem temporära bion i hotellobbyn, som visar Lejonkungen och James Bond på franska.
Vi är aldrig rädda. Cyklonen vikar av och träffar aldrig själva ön. Det blåser naturligtvis massor, och det råder utegångsförbud. När vi får lämna hotellet är det översvämningar, nedfallna träd och fullständigt totalkaos på flygplatsen...men det är en annan historia.


Ska man åka till en sådan vacker ö som Mauritius, åk inte under cyklonsäsong. Kosta på er ett dyrare hotell och besök många vackra stränder, lova mig det...


Inga kommentarer:

Rostock