söndag 31 oktober 2010

Egypten - Hurghada - Palma de Mirette

Vi brukar försöka skriva lite lättsamt och hurtigt. (Det går inte nu, jag är ledsen, lite sur-tants-varning på detta alltså!)

Detta är andra resan till Egypten. Vi har tidigare varit i Sharm, och trivdes ganska bra. Den här resan blev så där halvlyckad. Vi reste med Detur och de var var bra, men hotellet! Uselt, bedrövligt, hemskt! Hotellet heter Palma de Mirette. Åk inte dit!Vad var dåligt då?
Poolen, var ej uppvärmd. Det går i och för sig att läsas sig till i beskrivningen, men det är verkligen inte skönt att bada i 20 gradigt vatten. När vi var där kom hälsoinspektionen dit och tog prover. De var tydligt upprörda över provsvaret och passade på att klorera (eller liknande) med tre bärkassar vitt pulver, som blev som ett 'Tjernobylmoln' bland badande turister.

Maten och restaurangen
I priset ingick 'All-inclusive' och vi har upplevt det med varierande kvalitet tidigare. Det här var inget vidare. Matsalen på hotellet är stor, bullrig och illa skött. Det är som en sämre skolbespisning, där endast pannkakor med chokladsås fick godkänt. Maten tog slut, porslin och bestick tog slut, ölen tog slut och när man endast har en sked, så knycker nån ryss skeden när man vänder ryggen till. (Och plötsligt gillar jag inte ryssar heller)

Paraplydrink
En liten Gin och tonic före maten eller en Pina Colada som avrundning på en trevlig kväll? Glöm det. Du får en skvätt av lokalt producerad alkohol i en plastmugg och får själv blanda den med läsk ur maskinen. Tonic finns inte.

Underhållningen
De kallas 'Animation-team' pratar ryska och leder underlig och sexistisk underhållning till långt fram på småtimmarna. Kvinnliga deltagare plockas upp på scenen för att dansa sexigt framför en man!? Eller ordnar en show på stranden där det kostar inträde för att titta på någon som jonglerar i fem minuter. Ja, jag vet man behöver inte titta, men det går nästan inte att undvika, så stort är inte stället...
Discot startar vid elva-tiden på kvällen och har man otur och hamnar i närliggande rum kan man inte sova förrän efter 03, då de slutar spela musik.

Stranden
Den är väl 25 meter lång ungefär. Glöm strandpromenader. Det är murar och privat överallt. Solstolarna vid stranden är uppbokade av handdukar redan kl 08 på morgonen.

Men det som var bra då?
Vi tog taxi till Marinan, där fanns flera toppenställen att välja mellan.

Vi gjorde flera utflykter som var allt från okej till toppen:
Vi valde att göra följande utflykter i Egypten:

Bazaren i El Dahar


Taxiresan tog 10 minuter och kostade 10 LE, så det kanske inte räknas som världen mest avancerade utflykt. Vi strosade runt en god stund och här fanns all möjlig shopping man kan tänka sig. Vi upplevde försäljarna som hyfsat lugna och inte fullt så påstridiga som på andra platser i Hurghada.


Supersafari i Öknen

Vi bokade utflykten på egen hand via hotellet (300LE per person). Vi blev upphämtade med jeep vid hotellet straxt efter lunch. Med jeepen kördes vi offroad ut i öknen till en uppsamlingsplats. Vi fick knyta på oss beduinsjalar, gå en snabbkurs i att köra fyrhjuling (busenkelt) och sedan köra 25 km rätt ut i ingenstans. Att köra fyrhjuling uppskattade hela familjen. Det var ordning och reda på körningen, ingen buskörning tilläts och det kändes säkert. (Hjälm fanns att låna)
Framme vid beduinlägret drack vi te, rökte vattenpipa och tittade på när solen gick ner över bergen. Vi fick rida kamel och se på när det bakades bröd och vävdes väskor. Som avslutning fick vi mat i beduinlägret. Vi åt av allt och blev inte sjuka. Hemresan gick i mörkret med fyrhjuling. Vi stannade till och tittade på en fantastisk stjärnhimmel. En mycket lyckad utflykt.

Paradisön Mahmya

Utflykten bokade vi via Detur. Den kostade nästan 600 kronor per person. För detta fick vi busstransport till hamnen, båtresa ut till ön, snorkling 45 minuter lunchbuffe´samt transporter hem igen. Denna utflykt har både plus och minus. Mahmya, är obebodd men hit kommer dagligen säkert tusentals turister. Allt handlar om logistik. Man skyfflas runt och överallt ligger de stora motorbåtarna ankrade i viken. Men revet är fantastiskt och stranden är vit som mjöl. Går man iväg en liten bit från den stora massan av folk kan man sola och bada och känna sig som på en paradis ö.


Det känns som Egypen och vi, är klara med varandra. Det finns andra ställen. Hit åker vi inte tillbaka...

Inga kommentarer:

Rostock