lördag 12 juli 2014

Tinos

Den grekiska ön Tinos kommer man till med båt. Det är Greklands heliga ö, och den invaderas i August varje år av vallfärdande ortodoxa kristna. Vi vallfärdade dit på jakt efter sol, grekisk sallad och vackra vyer.

Från Mykonos tar man båten till Tinos stad, det tar 20 minuter, och de stora båtarna går även när det blåser storm, vilket det gjorde när vi kom.
Vi valde att bo vid stranden i Agios Sosti, som ligger 5 km från Tinos stad. Hotellet heter Akrogiali och är litet, avslappnat, trevligt och med tillhörande ful hotellkatt.


Stranden i Agios Sosti är lång, sandig och förhållandevis långgrund. Det finns några ställen där man kan hyra solstol och parasoll, men eftersom vi hela tiden påminde varandra om hur det var när vi båtluffade 1990, valde vi att vara lite retro och ligga på sanden. (Aj min rygg)I de små byarna längst med stranden fanns flera tavernor, där vi åt de flesta måltiderna. Godast mat fick man på "Antons", vackrast utsikt hade "Raphael" och närmast till stranden var "Byzantino".

Hemmagjord karta över Tavernor


Och vad vi åt. Tzatziki, olivolja, grekisk sallad, moussaka och till det slank det väl ner någon enstaka lokal öl.


Se och göra på Tinos
Hyra bil
Vi hyrde en Fiat Panda på hotellet för 40 Euro. Men den susade vi runt på ön och besökte alla vackra platser. Det är ganska enkelt att köra bil på Tinos. Det är välskyltat, inte så mycket trafik och ganska skaplig vägar, om man kör på de större vägarna, vill säga. Jag envisades med att se fyren Livada, som ligger ogästvänligt längst en slingrig väg. Där var det en smula "rasrisk".Titta på duvhusen
De finns lite överallt. Fyrkantiga med utsmyckningar. Och ibland med duvor.Pyrgos
Jamen, jag dör, så pittoreskt! I byn Pyrgos tar vi kafferast.
Vi dricker frappé i skuggan av det stora Platanträdet, strosar omkring i de smala gränderna och fotografera blå dörrar och urnor med pelargoner. (Har jag sagt att jag gillar dörrar?)

Panoramos
I fiskebyn Panoramos kan man ta ett dopp vid stranden, och besöka någon av alla tavernor som ligger på rad. Underbart god mat. Avslappnad atmosfär. "Nästa gång" vill jag bo här. Mysigt.Kolymbithres
Två fantastiska stränder, den ena stor, öde och kanske lite skräpig. Den andra minde, mer "turistig" och kanske mer välordnad. Vi vilar middag och badar. När vi ska åka därifrån kommer liten grekisk tant och vill åka med. Hon kan inte engelska, vi kan inte grekiska. Hon sätter sig i bilen och pratar oavbrutet tills hon säger "stopp", vinkar, och kliver ur. Gulligt.

Stranden i Kolymbithres

Köra på slingrig väg för att se fyren Livada
Visst är den vacker, fyren. Den här dagen blåste det riktigt hårt så jag tror att vi blåser bort om vi försöker oss på en promenad dit. Vi får beundra på håll.
Fascineras av landskapet

Och alla tusen kyrkorTinos stad
Runt hamnen ligger cafeér och restauranger. Vi äter nån slags mellanlunch och promenerar upp mot kyrkan Panagia Evangelistria. Tinos har i huvudsak grekiska turister som främst kommer hit i samband med religiösa högtider för att krypa de 800 meterna upp till kyrkan och ikonen av jungfru Maria Ja, just krypa. Men det gör inte vi.

Tinos by night
Allt förändras, från sömning stad till värsta folkvimlet. Gator stängs av och man promenerar omkring i staden, äter och dricker. Bor man på vischan kan man ta taxi. Vi använder oss av hyrbilen.


Shoppa
Nej ingen vidare shopping. Om man inte gillar 2 meters vaxljus, ikoner eller askkoppar som ser ut som pressylta!?
Vi trodde att vi hittat smågodis på lösvikt, men innan vi köpte en påse att ta med hem och knapra på, frågade vi försynt vad det var. "Det är rökelse att tända i kyrkan". Mmm, så smarrigt...


Pressylta

Smågodis?Ta båten till Mykonos
Om man inte tidigare varit på Mykonos hör det ju nästan till att åtminstone se Mykonos stad. Mer om det besöket kan man läsa här.


Till sist...
Onödigt att packa- klackskor. Bra att packa - myggmedel.

Gillar man lugn, skön stämning, god mat, vackra grekiska byar och en avslappnad atmosfär då ska man åka till Tinos. Vi kommer tillbaka.
Inga kommentarer:

Rostock