tisdag 6 januari 2015

Vietnam

Men hörrni, tänk om vi skulle ta och fira jul i Vietnam? 
Okej.

Ungefär så svårt var det att övertala familjen att följa med på en resa över jul och nyår.
Efter en lång flygresa via Doha övernattade vi i fantastiska, varma, röriga och bullriga Saigon med mopeder precis överallt.Nha Trang
Efter en kort flygresa tog vi oss till Nha Trang som ligger på östkusten. Här skulle härliga stränder breda ut sig och vi planerade för strandliv. Nåja, det finns stränder och det var varmt, men solen var gömd bakom tjocka gråa moln, och allvarligt talat inte är det särskilt paradisiskt.


Nha Trang domineras av rysk turism, någon har sagt att det är Rysslands Teneriffa med menyer och skyltar på ryska. Vi planerar raskt om. Prickar av lite sightseeing i Nha Trang innan vi far vidare.
Att göra i Nha Trang

Vi tar en taxi till Thap Ba Hot Springs där vi duschar, badar lerbad, ser ut som träsktrollet Shrek och slutligen kopplar av i varma källor.
Long Son Pagoda i Nha Trang kan man besöka för att hälsa på Buddha. Man kan absolut avstå från guidning av de "föräldralösa" unga männen som skickligt ber om "frivilliga" allmosor. (För de kryper nästan ner i plånboken)I Nha Trang äter vi mycket god och billig mat. Två favoriter är restaurangerna Lantern och Galangal. Gott, billigt och förträfflig service!

Mumsig nudelsoppa på Galangal

Saigon (Ho Chi Minh City)
Och så är vi tillbaka i den kaotiska staden Saigon. Vi bor enkelt i backpackerdistriktet vilket fungerar utmärkt.Vi äter från de små gaturestaurangerna och går runt för att boka in lite utflykter. I varje gathörn finns reseföretag som alla i princip har samma typ av resor. Det är varmt och trångt.Vi börjar med en utflykt till Cu Chi-tunnlarna. Dit är det världens längsta och skumpigaste bussresa, fast egentligen bara 4 mil (medtag snacks), sedan blir det guidad tur där vi får prova tunnlarna som användes av FNL under Vietnamkriget. Här är man ju bra sugen att lägga på locket...


Under utflykten får man även skjuta med diverse maskingevär vilket hela familjen går i gång på. Eftersom det är julafton sker detta naturligtvis med tomteluva på.


Vi besöker även Mekongfloden som anses vara ett måste. Och vi blir inte besvikna.
Det finns många olika varianter och prislägen för Mekong. Vi valde en endagars privat utflykt vilket blev mycket lyckat. Vår guide för dagen, Mr Fo berättade (roliga) historier, och guidade oss genom kokosodlingar och flodfärder.

Höjdpunkten var en roddtur med en sampanbåt genom smala vindlingar av Mekongfloden. Och så var det ju förstås spännande när vi fick motorhaveri och kaptenen fick dyka under båten med en machete.
I Saigon besöker vi Benh Tranhmarknaden, där allt är till salu och där pruta är ett måste! Varmt, trångt och hysteriskt är en bra sammanfattning. Inhandlar käcka ballongbyxor för 35 kr.


War Remnants museum visar alla hemskheter ett krig innebär. Vietnamkrigets fasor både under och efter kriget visas upp med bilder, berättelser och museiföremål.


Saigon skydeck
Mest för att slå ihjäl lite tid, åker vi upp till 49:e våningen i Bitexco tower. Aircondition, gratis wi-fi mineralvatten och utsikten ingår i priset.

Så här långt på vår resa längtar vi efter strandhäng. Vi lämnar Saigon och styr kosan mot Phu Quoc på jakt efter en paradisö.

Phu Quoc
Phu Quoc är en frodig ö med palmer, stränder och solsken. Stora hotellkomplex är under uppbyggnad men ännu finns lugnet och inte så mycket turister.

Och ja, lite paradiskänsla får man allt.

Vi provar några olika hotell, från det enkla Galaxy (utan fönster) Arcadia (med viss förbättringspotential), och så favoriten alla kategorier - La Veranda. Vilket ställe!

La Veranda
La Veranda

La Veranda


På Phu Quoc får vi också sällskap av vänner. Kvällsaktiviteterna utvidgas nu till att inkludera Skitgubbe, barhäng och långa middagar. Trevligt!

Gänget på Sao Bao


Stranden Long Beach är flera kilometer lång kantad av palmer och små strandrestauranger.

Här slappar man under solparasollet, köper frukt av frukttanten, sippar på en kall öl och doppar sig i havet, men det allra bästa, höjdpunkten, är den fantastiska solnedgången varje kväll. Den är alldeles, alldeles underbar...
Vi äter gott men ostrukturerat 
Under hela vår semester äter vi för det mesta väldigt god mat, nudlar i olika former, curry, vårrullar och skaldjur. 

Sedan är det här med att förrätter och varmrätter kommer till bordet lite huller om buller, och drinken kommer till efterrätten och att alla inte får mat samtidigt, men man vänjer sig. Kryddar man det med språkförbistringar blir det nästan komiskt.
-Were is the Curry? 
-The meny?
-No, we are missing a Curry?
-One more Currry?
-Bring the Curry!
-I'm so sorry....

                         


Utflykter på Phu Quoc
Många åker moped runt på ön.Vägarna är sliriga och väldigt dammiga. Vi bokar en utflykt som inkluderar minibuss, fiske, snorkling och lunch. Vi provsmakar Sjöborre som smakar hav och får äta av fiskarna vi själva fiskat upp. (Men allvarligt talat, äta akvariefiskar?)
Vietnam som resmål kantas av god mat och språkförbistringar. Saigon med kaotisk trafiken, Phu Quoc med sanden och palmerna. När vi flyger hem till vintermörkret är vi mätta på sol och vårrullar.
Vietnam - Over and Out!

Inga kommentarer:

Rostock