fredag 24 juni 2016

Krakow

Krakow skulle man kunna sammanfatta med en mening: Mysig weekend-stad med bra prisläge.

När andra världskriget förstörde Europa lyckades Krakow klara sig undan det värsta. Kvar står alltså en vacker, medeltida stadskärna, perfekt att strosa runt i.Vi tillbringade midsommarhelgen i Krakow och det här är vår upplevelse av staden.

Vi kan ju börja med hotellet Europejski (Seriöst, jag skrattar ihjäl mig, visste inte  ens att det fanns den här typen av hotell längre) Läget är bra med närhet till stadskärnan, men inredningen är hysteriskt kischig). Tänk gobelänger, sammet, virkade dukar, tavlor med gråtande barn och allt rysch-pysch som kan uppbringas i världen, så är det nära.
Stadskärnan med gamla staden som mittpunkt, är en bra utgångspunkt för att utforska staden. Hjärtat är torget Rynek Glowny, med Mariakyrkan, hästarna, och alla restauranger. Det är liksom på torget "det händer". Här finns jonglörer, mimartister, bilutställning, nunnor och horder av turister, och så vi förstås.Eros BendatoFrån torget kan man strosa söderut längs med Ulica Grodzka. Gatan kantas av små affärer, cafeér och en och annan kyrka. Husfasaderna är utsmyckade med valv och stora fönster och på trottoaren säljs det kringlor för några zloty.Där gatan tar slut ligger på en kulle med utsik över floden  slottet Wawel och Krakows domkyrka. Härifrån har man en  fantastiska utsikt över floden och slottets borggård. Här finns serveringar där man kan sitta länge i skuggan av de höga träden och smutta på sitt iskaffe.

I de judiska kvarteren Kazimierz, trivs vi allra bäst. Små mysiga ställen att fika och äta på. Kanske hade det varit en bra idé att bo närmare detta område, då vi ändå travade hit för både luncher och middagar.

Och en lunch i synnerhet - midsommarlunchen! Den intogs på Szara Kazimierz, ett toppenställe!Med finaste vita duken, vid ett bord på trottoaren åt vi råraka med löjrom och sill, nubbe och potatis.

Kazimierz är så där charmigt ruffigt och med mängder av konstutställningar och annorlunda caféer.


Singer cafe´


När vi besökte Krakow var det över 30 grader varmt, och att då besöka den botaniska trädgården och växthusen var en smula utmanande, men en trevlig utflykt som sedan krävde kall öl och skugga.

En annan plats att besöka är Auschwitz och Auschwitz-Birkenau. Det går att köpa biljetter av olika arrangörer runt om i staden, men upplägget verkar vara det samma. 

Bussbiljett, inträde och guide ingår. (Men glöm inte matsäck - lunch ingår inte) 
Under bussresan dit var alla på bussen väldigt dämpade, man vet inte hur man ska reagera. Under bussresan visas en dokumentär från den sovjetiska befrielsen av lägren.

Väl framme i Auschwitz kontrolleras bagaget, endast liten väska får tas med in. Hörlurar delas ut och så börjar guidningen. Vi visas runt på lägret och får många gånger stå i kö för att vår grupp ska komma in i en byggnad. Det är många grupper som visas runt samtidigt. Hörlurarna gör dock att man hör sin guide hela tiden trots att man inte har ögonkontakt.

Det är känslosamt att besöka en plats där man vet att miljoner människor blivit mördade.Så till sist, en summering av besöket i Krakow: En weekend (2-3 dagar) räcker gott och väl till att utforska staden. Slutorden blir, trevligt, vackert och väldigt billigt!


Do widzenia Krakow!Inga kommentarer:

Rostock