måndag 27 januari 2014

Tobago en ö att älska!

 
Och vad är det man älskar med Tobago? Jag skulle säga att det är lugnet, de öde stränderna och det svalkande havet. Att vakna om morgonen till palmsus och fågelsång och att ön med jämna mellanrum är nyduschad av små skurar. Att de fläktande vindarna gör klimatet lagom och att det finns mycket att se och upptäcka.


Vi åkte med Apollo av den enkla anledningen att det går direktflyg. Efter 11 timmar landar man i Crown Point och till vårt hotell är det mindre än 5 minuter med taxi (och det är direkt onödigt att köpa transfer). Hotellet vi valt heter Coco Reef, och det går bra att läsa ett specialinlägg bara om det. Vi är mycket nöjda.

Crown Point
Är största turistbyn, med några restauranger, affärer och banker. Det är inte stort och inte särskilt "turistigt".
Stränderna
Pigeon Point är den mest berömda stranden. Sanden är vit och palmerna höga. Inträdet kostar 20 kronor och sedan är det bara att slå sig ner i sanden eller solstolen.

Lunch köper man i strandkiosken eller på restaurangen. Vi åt Shrimp-dippers och drack kall öl.

Stranden tillhör ju en av Tobagos största sevärdheterna så den är väl värd ett besök. Vid lågvatten är dock promenaden dit från Bagos beachbar minst lika vacker och bjuder på fantastiska fototillfällen.


 

  

Castara är en fiskeby med vackert smaragdgrönt vatten och stranden har glest mellan besökarna. Det finns lite solstolar att hyra, några restauranger och ett färgglatt livvaktartorn. Här såg vi Mantor som svepte förbi nära land.

Missa inte restaurangen Castara Reatreat, med underbar utsikt, mängder av kolibrier och en chokladmousse värd att dö för...

Pirate's bay är en orörd strand som är min absoluta favorit. Hit kommer man från Charlottesville på en slingrig ko-stig, som endast de dumdristiga kör bil uppför, för att sedan ta sig ner för en lååång stentrapp.

Under dagen ser vi högst 5 personer. Vi har picknick, snorklar och ser små mini-bläckfiskar. Det här är paradiset.


 

 
 
 
Englishman's bay är också en strandfavorit. Här är lite mer människor. Sanden är mer av typen fint grus.

Det är fin snorkling och "somliga" har tur och ser en havssköldpadda. I Eula's restaurang kan man köpa kall öl och äta fish and chips.

Bloody Bay är en ganska stenig strand med ett sötvattens tillflöde som nästan bildar en liten insjö. Vi går på Cayman-spaning, utan framgång. Här badar vi inte utan (försöker) fotografera pelikanerna som dyker efter fisk och ser ganska lustiga ut.
King' bay är en strand på atlantsidan av Tobago. Stranden är ganska liten och sanden är brun. Även här finns ett sötvattenstillflöde, där somliga i brist på dusch, lägger sig ner för att bli avspolad. Inte alls konstigt...

Men det var ju bara vi och badvakten där...


Coco Reef - hotellstranden
När man inte är ute på vilda äventyr, måste jag säga att hotellstranden är perfekt att plaska runt på. Det kommer besökande från andra hotell för att slippa de ibland, kraftiga vågorna.


Sammanfattningsvis om stränderna, så krävs det ju att man har någon form av transportmedel för att ta sig runt. Vi hade hyrbil. De är väldigt lite folk på ovan nämnda stränder. Det finns "centralare" stränder med mer utbud, men dem har vi bara susat förbi. Atlantsidan har högre vågor och är ganska strömt.


Utflykter
Vi hyrde som sagt bil och gjorde egna små avstickare för att komma till avlägsna platser, men vi började hela vistelsen med en arrangerad utflykt "The best of Tobago" och det är egentligen mitt första tips,  att åka med på en sådan.

Det finns massor av tur-arrangörer och vill man etablera kontakt är det bara att sätta sig på stranden på Pigeon Point, så kommer de direkt. På en sådan rundtur får man se några höjdpunkter och kan även bilda sig en uppfattning om man vill köra bil själv, vad mer man vill se och vart man vill återvända.

Några utflykter

Tobago Cacao Estate
Besök på Kakaoplantage med guidad tur och liten provsmakning. Ägaren är en karismatisk personer som med stort engagemang berättar allt vi vill veta om kakao. Han har även starka band med Sverige. (Small Island chocolates and coffee)


Argyle vattenfallen
Guidad tur en liten bit in i regnsskogen, sista biten på slippriga stenar fram till tre våningars vattenfall. Likt bergsgetter (!?) skuttar vi högst upp och får ett vattenfall för oss själva.
Regnskogen
Värd ett besök. Fåglar, ödlor och enorm växtlighet. Gå på guidad tur.

 
 

Trinidad
Läs här om Port of Spain, Angostura och Caroni Swamps.

Speyside
Trevligt litet stopp på vägen norr ut. Turistfällan (!?) Jemmas treehouse-restaurang besökte vi inte. Fotostopp för att fånga färgerna.


Charlotteville
Charmig fiskeby där fiskarna rensar sin fisk och nyfiket tittar på de fåtalet turister som kommer, främst för att besöka Pirates Bay.Köra bil på Tobago
Vänstertrafik och högerstyrda bilar. Inte så mycket trafik men alla kör ganska fort. Vägarna är smala, slingriga och branta. Vi velade lite, sen beslöt vi ändå att testa lite bilkörning. 

Vi hyrde bil på hotellet, två dagar ca 800 kronor med fullförsäkring.


 
 


Det gick jättebra. Inga incidenter. I början skrattade jag en hel del när vindruttorkarna åkte på istället för blinkers. Det uppskattades inte av chauffören.

Jag slutade dessutom skratta när vi körde på de allra smalaste och brantaste vägarna. Då höll jag mest andan.
 

Vi körde ena dagen Atlantkusten fram och tillbaka. Den andra dagen körde vi Karibienkusten fram och tillbaka. Nästan omöjligt att köra fel.

Maten på Tobago
Vi hittade flera trevliga restauranger, men man få leta efter dem. Och alla ligger inte inom gångavstånd.

Vi gillade The Watermill, som hade en fantastisk stek. The Steak and Lobster, med Lobster i vitlök.

Enklare kvällsmat åt vi på The Pasta Gallery och La Cantina. Snobbigast var Coco-Reefs restaurang Tamaras. 
Sen måste man ju pröva nationalrätten "Crab and dumpling". Den ska helst inhandlas i kiosken på Storebay. Sagt och gjort. Vi inhandlade frigolitlåda med nämnda innehåll och lyfte förväntansfullt på locket. Me not like...
Godaste lunchmackan hittade vi på Backyard café. Kyckling, chutney och krispiga grönsaker.

Slutligen om Tobago
Åk dit för lugnet. För de öde ständerna och den vackra vilda regnskogen. Jag hoppas att du kommer att älska det lika mycket som vi...

 
 
 Inga kommentarer:

Rostock