söndag 27 november 2016

Las Palmas

Finns det någon som bara åker till Las Palmas utan att åka vidare till någon av turistanläggningarna på södra Gran Canaria? Vi testar, sa vi till varandra och bokade flyg och boende.

Las Palmas har ingen direkt stadskärna utan snarare olika områden, så som stranden, gamla stan, marinan och shoppinggatorna. Dessa områden ligger också väldigt långt ifrån varandra.


Boende
Jag skulle definitivt fundera på att bo nära Playa de Las Canteras. Här finns massor av strandrestauranger och livsmedelsbutiker.

Transportera sig
Jo det är klart att man kan gå, om man vill. Men det är långt att ta sig runt. Vi köpte busskort som kan köpas i informationskiosken på torget Santa Catalina Park (och inte på busstationen som vi trodde).

Taxi kostade från flygplatsen till Santa Catalina 30 Eur och kortare sträckor inom stan, mellan 3-5 Eur.

Mat och dryck
Sangrian på "El tipico espanol" stora glas, ganska söt men väldigt god. Paella, alla vi testade var saftiga och med massor av skaldjur. Pizzan och pastan på restaurang Glamour frasiga pizzor och hemmagjord pasta.
Elegantast och godast åt vi i marinan på Pier 19, spännande förrätter och vällagade varmrätter.


Se och göra:

Marinan
Om man är båtintresserad (det är väl alla?) så besöker man naturligtvis Muelle Deportivo de las Palmas. I stadens marina samlas långfärdsseglare från hela världen. Det är spännande att gå runt på bryggorna och spana in stora och små farkoster på väg västerut, samt de som aldrig kom längre.

Gamla stan
Promenera bland gator och torg titta på katedralen och Columbus gamla hus (fast det är inte tvärsäkert att han verkligen bott där?)
Ruta del Pincho
Och är man i Vegueta på en torsdagkväll kan man passa på och mingla runt med de locals. Då drar man runt mellan de olika restauangerna och äter pinchos och dricker nån öl eller så. Utgå från gatan Calle Mendizabal. Trevligt. och gott. Förutsatt att de ids servera "los turistas" (ett ställe som man kan undvika är La Pelotita) övriga ställen var toppen!Saluhallen - Mercado Central
Ett måste i varje stad är att inventera utbudet i stadens saluhall, så även i Las Palmas. Den är inte så jättestor men väldigt fräsch. (Det hänger inga halvdöda djur på krokar i taken direkt)Strandpromenad
Playa de Las Canteras, mitt i stan har det mesta,  strandrestauranger, sandstatyer, surfare och strandraggare. Nån enstaka palm och farbror med solblekta badbyxor dyker också upp.
Bilutflykt Gran Canaria runt
Om man inte blir superåksjuk ska man absolut ta bergsturen, tvärs över ön. Så vackert, så föränderligt och så slingrande. Här ligger utsiktsplatserna på rad och även restaurangerna. Här kan man även bli omcyklad i nerförsbackarna.

Vår rutt

Vi började i Las Palams och tog oss till Puerto de Las Nieves. Där skulle det vara så vackert och med skaldjursrestauranger på rad. Vi kan väl säga som så, att det var vackert men klockan nio på morgonen är det ganska sömnigt och man är inte i så stort behov av restauranger.
Puerto de Las Nieves
Vi åker tillbaka på motorvägen och svänger sedan av mot Teror. 
Teror är en charmig liten stad som passar utmärkt på vård färd som ett glass -och fotostopp. Här följer man gågatan mot kyrkan och passerar de gulliga husen med sina balkonger och krusiduller. Framme på torget kan man fika, äta glass eller kika in i den överdådigt utsmyckade kyrkan Basilica de Nustra Senora del Pino.
Vi tar även en sväng runt stan och kikar in på speceriaffären som bland annat säljer ostar, chorizokorvar och toalettpapper.
Teror


Cruz de Tejeda
Från Teror följer man skyltningen söderut mot Vallesco, och Tejeda. Det blir brantare och slingrigare. Vi stannar ofta för att fota, undvika åksjuka och kontrollera kartan.
I Cruz de Tejeda, som är en vägkorsning, utsiktsplats, och utgångspunkt för vandringsleder stannar vi och äter lunch på Yolandas. Servicen får högsta betyg med en trevlig servitris. Smaken får lägsta betyg, vem hällde ut en liter honung över maten?

On the road


Yolandas
Vi fortsätter söderut och fascineras av det skiftande landskapet, det påminner ibland om Grand Canyon. Hela tiden dominerar topparna Rouqe Bentayaga och Nublo utsikten. Djurlivet är sparsmakat, vi ser en örn och ett mufflonfår...nej det är ett vanligt spansk bergsfår, typ.


Bilutflykten avslutas med ett besök bland Maspalomas sanddyner. Det blir en gyllene solnedgång över sand och fyr. Vackert.

Mindre vackert och lätt fasansfullt är bungalows, lekland och kasinos som utgör Playa Ingles. Vi kör igenom staden och får rysningar. Detta är inte vår kopp te.
Så sammanfattning av Las Palmas:  God mat, trevligt med bilutflykt, köp ett busskort,ät paella.
Vi kommer att återvända till Las Palmas, med då tar vi nog båten.
Vår egen alltså, men det är en annan historia (och blogg).


¡hasta luego!

Inga kommentarer:

Rostock