måndag 7 augusti 2017

Estland och Lettland

Vi förflyttar oss ofta med egen båt, så även denna utflykt som gick till Lettland och Estland. Vill man läsa mer om själva seglandet görs det lämpligen på där för avsedd blogg: S/Y Major Tom.

Men själva resmålen då, jo de finns här på bloggen. Vi börjar med Ventspils. Det ligger i Lettland, och dit kan man även ta sig med färja från Nynäshamn, som tar 8,5 timma. Det tar en smula längre tid med egen båt.

Stranden i Ventspils är lång vit och vacker, här finns sanddyner som ger lä och man kan garanterat hitta sin egna lugna vrå. Närmare centrum är det mer organiserat med badvakter, glasskiosker och lekplatser.

Korna. De står utspridda runt staden, ett tiotal konstnärligt gestaltade kor. De är en kvarleva från the Cow-parade.Staden har sin charm med gamla slitna hus och kullersten. Längst hamnpromenaden finns fler statyer, planteringar och även några riktigt bra restauranger. Det vi gillar i Ventspils är prisläget.

Ruhnu - Estland

En båtresa bort, mitt i rigabukten ligger ön Ruhnu. Ön är känd som en del av Aiboland, den estlandssvenska benämningen på de forna svenskbygderna i Estland. 
Byn ligger mitt på ön och består av en klunga hus. Här är perfekt att cykla omkring, det finns nästan inga bilar och förutom huvudvägen tvärs över ön, mängder av slingrande skogsstigar.


Vi besöker, fyrtornet, kyrkorna och stranden.Och om du har vägarna förbi, kan du ta ett lunchstopp i hamnens lilla restaurang, billigt och mättande.

Kuressaare - Estland

En charmig liten stad på Ösel, kullerstensgator, torg, gamla hus och ett pampiga fort.

Prisläget är ett annat här jämfört med Lettland, men det är fortfarande tilltalande att gå ut och äta. De flesta restauranger ligger längst huvudgatan. Runt hörnet ligger också en matvaruaffär där man shoppa loss på nybakt bröd och färsk frukt. 

Haapsalu

Undrar ändå om inte Haapsalu blev min favorit på den här resan? Här finns biskopsborgen som sägs vara inspirationen till Ronja Rövardotters borg, eller kanske till och med Riddar Katos borg, i Mio min mio. Ilon Wikland som illustrerat de flesta Astrid Lindgren böckerna har växt upp här och de finns till och med nån form av lekland i hennes namn.


Inom gångavstånd från centrum finns stranden Paralepa rand, en vansinnigt långgrund badplats. Här strosar vi ut på udden och känner oss nästan som hemma i Mälaren, med mycket vass och blomster.
Vi promenerar längst med strandpromenaden, och i det där krusidulliga huset med rosor utanför finns en restaurang, dit hann vi aldrig gå, så var snäll och testa den åt mig.


På återhörande!
Inga kommentarer:

Rostock